Як правильно сплатити українцю фіксований сільськогосподарський податок

Поміж усіх податків деякі українці ще зобов'язані сплачувати фіксований "сільський" податок. Що це таке та хто його повинен сплатити, повідомляють Факти.

Виробники сільськогосподарських товарів повинні сплатити фіксований сільськогосподарський податок в Україні. Він не змінюється протягом визначеного законодавством терміну й сплачується з одиниці земельної площі. Перехід сільськогосподарських товаровиробників на сплату такого виду податку:

  • Спрощує нарахування податкових платежів.
  • Зменшує рівень податкового навантаження на сільськогосподарські підприємства та фермерські господарства.

Примітно, що плата фіксованого сільськогосподарського податку звільняє власників землі від сплати інших зборів та земельних податків.

Сплатити його мають сільськогосподарські товаровиробники, в яких частка виробництва за попередній податковий звітний рік дорівнює або перевищує 75%.

До сільськогосподарських товаровиробників належить юридична особа, що займається виробництвом сільськогосподарської продукції, розведенням або виловом риби, постачанням або переробленням продукції.

Платниками фіксованого сільськогосподарського податку також вважаються власники земельних ділянок та землекористувачі, зокрема орендарі, які виробляють товарну сільськогосподарську продукцію.

Однак, виключення становлять власники та землекористувачі земельних ділянок, переданих для ведення особистого підсобного господарства, будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель та присадибних ділянок, дачного будівництва, садівництва, а також наданих для городництва, випасання худоби та сінокосіння.

Ставки фіксованого сільськогосподарського податку з 1 га сільськогосподарських угідь у 2023 році встановлюються у відсотках до їх грошової оцінки (здійсненої станом на 1 липня 1995 року, відповідно до методики, затвердженої Кабінетом міністрів України):

  • для багаторічних насаджень — ставка ФСП становить 0,3%;
  • для ріллі, пасовищ та сіножатей — ставка ФСП становить 0,5%;
  • для земель водного фонду, які використовуються рибальськими, рибницькими та риболовецькими господарствами для розведення та вилову риби у ставках, озерах та водосховищах — ставка ФСП становить 1,5%.

Сільськогосподарські товаровиробники повинні самостійно обчислити розмір податку станом на 1 січня, але не пізніше 20 лютого поточного року.

Фіксований сільськогосподарський податок сплачується в рахунок таких обов’язкових зборів і податків:

  • Плати податку за землю.
  • Податку на прибуток підприємств.

Контроль за своєчасним надходженням ФСП здійснюється органом державної податкової служби. Відповідальність за правильне обчислення за своєчасне подання розрахунків і сплату покладено на платника.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що киянам пообіцяли компенсації у зв'язку з закриттям деяких станцій метро.

Також ми писали, що аналітики спрогнозували, який курс долара чекати у 2024 році.

Нагадуємо, що пенсіонери можуть оформити фінансову допомогу.