Шмигаль доручив перевірити ціни на бензин та дизпаливо

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль відзвітував щодо цін на соціальні товари та харчові продукти. Також він пояснив, чому дорожчає бензин. Важливою інформацією він поділився з українцями в Twitter.

АЗС. Фото: скріншот YouTube-відео
АЗС. Фото: скріншот YouTube-відео

За словами Шмигаля, зростання цін в Україн відбувається з об'єктивних причин, але є й випадки змов та маніпуляцій з боку монополістів.

Серед об'єктивних причин, чому здорожчав бензин та дизпаливо, Денис Шмигаль назвав здорожчання ціни на нафту, зараз вона майже досягла дворічного максимуму.

Одночасно, прем'єр заявив, що уряд проводить обговорення з представниками АЗС щодо ліквідації нелегальних заправок. В регіонах, за даними Дениса Шмигаля, веж почали працювати спеціальні комісії. Голова Кабміну сподівається, що найближчим часом вже буде видно результат їх роботи.

Експерт Сергій Куюн вважає, що ціни на бензин зростуть, оскільки Україна змушена імпортувати 85% нафтопродуктів, а на даний час нафта здорожчала.

АЗС. Фото: скріншот YouTube-відео

Він навів як приклад ціни на бензин та дизпаливо за період з листопада 2020 на початок березня 2021 року.

  • Гуртова ціна на бензин марки А-95 в листопаді склала 25 500 грн/т, а в березні - 33 230 грн/т. Таким чином, підвищення склало 30,3% або ж в ціновому діапазоні 5, 83 грн за літр.
  • Ціни на дизпаливо теж зросли: в листопаді 2020 - 19 420 грн/т, тоді як в березні поточного року воно вже складало - 26 060 грн/т. Зростання сягнуло 34,2% або на 5,51 грн за літр.

У середньому, ціни на українських АЗС на бензин А-95 подорожчали на 17,1%. Водіям за літр потрібно заплатити тепер на 4, 14 грн дорожче. Дизпаливо ж виросло в ціні на 18,2%, за нього теж потрібно заплатити на 4,27 грн за літр більше.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що Держекоінспекція повідомила, що під час перевірок було зафіксовано приблизно 30% підробок документів.

Також ми писали, що в Україні підвищили штрафи за порушення правил дорожнього руху. Важливі зміни торкнулися перевезення дітей в салоні автомобіля.

Нагадуємо, що експерти пояснили, чому взимку витрачається більше палива. Водіям радять перевірити роботу додаткового обладнання, яке й може витрачати додаткову енергію.