В Україні змінили ПДР, які штрафи за порушення

В Україні за 2020 рік сталося більше 4 тисяч ДТП за участю дітей. В аваріях 168 дітей загинуло, а ще 3 957 – отримали важкі травми. Тепер в уряді посилили покарання для водіїв за порушення правил щодо перевезення дітей. Крім того, деякі правила були змінені. Про це на своїй сторінці в соціальній мережі розповів заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

Полиція. Фото: YouTube, скрін
Полиція. Фото: YouTube, скрін

За словами Білошицького, вже набула чинності Постанова Кабінету Міністрів №152, яка вносить такі зміни в правила дорожнього руху:

  • Якщо раніше в правилах мова йшла про «спеціальні засоби» для перевезення дітей, то тепер формулювання більш чітке – дитяча утримувальна система;
  • Тепер вік дитини не має значення, утримувальна система повинна бути, якщо зріст дитини менше 145 сантиметрів;
  • Прибрана вимога щодо утримувальних дитячих систем у випадках транспорту, який здійснює пасажирські перевезення, а також, якщо мова йде про транспорт медиків, Міноборони, МВС, Національної поліції, ДСНС, Держприкордонслужби, СБУ, ДСО.

Також пояснюється, що дитяча утримувальна система – це спеціальне обладнання, яке може стримувати дитину в сидячому або нахиленому положенні. В разі зіткнення чи якщо автомобіль різко гальмує, з таким обладнанням ризик травмування дитини знижується. Важливо також додати, що в разі, якщо дитину зі зростом менше 145 сантиметрів перевозять в автомобілі без спеціального обладнання, то за це водія можуть оштрафувати:

  • За перше порушення треба буде сплатити 510 гривень;
  • Якщо водій порушить ці правила повторно за рік, то штраф зростає до 850 гривень.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що в Україні значно підвищили штрафи для водіїв. Тепер за деякі порушення можна «влетіти» на 17 тисяч гривень. Стало відомо, за що будуть так карати автомобілістів.

Також повідомлялося, що тепер чимало водіїв не стануть отримувати «листи щастя». Заступник голови Міністерства внутрішніх справ Антон Геращенко розповів, що зміниться для водіїв.

Крім того, українцям пояснили, коли поліцейські мають право вимагати документи, а коли – ні. Важлива інформація для автомобілістів.