Як коефіцієнт стажу впливає на розмір пенсії

З кожним роком в Україні все важче буде вийти на заслужений відпочинок, оскільки буде підвищуватись страховий стаж. Але й розмір виплат теж залежить від деяких факторів. Наприклад, у деяких пенсіонерів були серйозні переваги. Все залежить від коефіцієнта стажу при нарахуванні пенсії. Важливі деталі розкриває портал "Стіна" з посиланням на статтю в газеті "Пенсійна справа".

Пенсионерки. Фото: скриншот YouTube-видео
Пенсионерки. Фото: скриншот YouTube-видео

Українка написала в редакцію поцікавитись, від чого залежить розмір пенсії та як рік виходу на заслужений відпочинок впливає на розмір пенсії.

Наприклад, ті українці, що вийшли при досягненні пенсійного віку на пенсію з жовтня по грудень 2017 року, мають деякі переваги. Тоді діяли інші правила, згідно з якими коефіцієнт стажу множився на 1,35.

А ось тим, хто став отримувати пенсію з 2018 року вже назначали пенсію з заниженим коефіцієнтом. Але зараз для всіх осіб діє один коефіцієнт. Тобто раніше деякі пенсіонери мали переваги, але після зниження у 2019 році цього показника всі пенсіонери стали рівними.

Також в статі вказано, що при досягненні пенсійного віку у 2017 році людині було достатньо мати лише 15 років стажу. В такому випадку він міг спокійно вийти на заслужений відпочинок. Однак, тепер діють зовсім інші правила.

Наприклад, вже з 1 квітня підвищується пенсійний вік для жінок до 60 років. Раніше вони мали перевагу виходити на пенсію раніше за чоловіків. Але вже з цього року вже запрацюють нові правила - чоловіки та жінки при досягненні 60-річного віку при наявності 28 років стажу будуть мати право піти на пенсію.

Крім того, потрібно враховувати й розмір заробітної плати. При нарахуванні пенсії офіційний рівень зарплати порівнюють з тою, яка встановлена як середня по країні. Так вираховують реальний рівень заробітку. При наявності 28 років стажу майбутній пенсіонер може розраховувати на 28% від заробітної плати.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що Марина Лазебна розповіла про серйозні зміни при нарахуванні пенсій, виплати громадян можуть вирости до 3500 грн.

Також ми писали, що Денис Шмигаль підбив підсумки індексації пенсій з березня та назвав спосіб, який змінить докорінно підхід до пенсійної системи.

Нагадуємо, що у Пенсійному фонді розповіли, що треба зробити українцям, аби їх трудовий стаж не загубився та як його відновити.