В Мінсоцполітики проінформували населення, як нараховують субсидії

На отримання субсидії можуть претендувати українці з низьким доходом, яким важко самостійно оплачувати комунальні послуги. Хоча держава й дає гроші на оплату більшої частини комунальних послуг, домогосподарству все одно потрібно заплатити певну частину за себе. Пресслужба Мінсоцполітики розповіла, як нараховують розмір субсидії.

Комунальні послуги. Фото: "Стіна"
Комунальні послуги. Фото: "Стіна"

При визначенні розміру допомоги береться до уваги весь сукупний дохід домогосподарства, тобто усіх членів родини, що прописані за даною адресою. Враховується не тільки зарплатня, а й пенсія, стипендія та інші соціальні виплати.

Обов'язкову частину платежу визначають, враховуючи весь сукупний дохід домогосподарства в розрахунку на одну особу.

На цей час для кожного господарства обов'язковий платіж розраховується індивідуально за певною формулою. Вказано, що якщо у домогосподарства низький дохід, то й розмір платежу, що їм треба сплатити зі свого бюджету, буде маленьким.

Також уряд встановив соціальні норми житла та соціальні нормативи, що також впливають на те, чи зможе отримати субсидію домогосподарство.

При оформленні субсидії вперше, потрібно подати лише заяву та декларацію про доходи. Ці документи треба віддати у центр отримання адміністративних послуг. Перед тим, як призначити людині субсидію, її доходи ще перевірятимуть в податковій, Пенсійному фонді, МВС та в інших відділах.

Всього зараз субсидію отримує приблизно 3 млн домогосподарств. У грудні 2020 року середній розмір виплат становив 1731 гривню, тоді як у січні 2021 року - 2231 гривню, а в лютому вже 1482 гривні.

В Мінсоцполітики пояснили, що така різниця у сумі пов'язана зі зниженням тарифу на газ. У січні розмір допомоги був найвищим, тому що тариф за газ був приблизно 8,5-9 гривень за куб. Після втручання Кабміну та встановлення граничного тарифу в 6,99 гривні за куб відбувся перерахунок і суму субсидії знизили.

Повідомляється, що у лютому всього було витрачено на субсидії 5,3 млрд гривень.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що отримувачам пільг та субсидій потрібно буде заповнити та відправити заяву, щоб потрапити у єдиний реєстр.

Також ми писали, що з 1 травня зміняться для населення умови покупки газу на ринку, важливо знати ці 6 пунктів.

Нагадуємо, що в "Нафтогазі" нагадали, що субсидіанти можуть у будь-який момент змінити постачальника газу та не хвилюватися, що могуть через це втратити пільги. Компанія повідомила, скільки вже субсидіантів уклало з ними договір.