АМКУ проаналізував ціни на пальне і визнав, що вони завищені

У березні несподівано в Україні стали підвищуватися ціни на пальне. Цю тенденцію, мабуть, відчули усі власники автомобілів. Антимонопольний комітет України проаналізував роздрібні ціни та дійшов висновку, що ціни без підстави зараз завищені.

АЗС. Фото: скріншот YouTube-відео
АЗС. Фото: скріншот YouTube-відео

Вказано, що Антимонопольний комітет почав перевіряти, чи дотримуються учасники ринку законодавства щодо захисту економічної конкуренції. Також необхідно було дізнатися, що впливає на визначення ціни на пальне та від чого вона змінюється.

Почався аналіз з ситуації на валютному ринку. До уваги брався період з січня по березень 2021 року. За вказаний проміжок часу в Україні курс долару відносно до гривні зменшився на 2,8%. А ось середня оптова ціна на бензин марки А-95 подорожчала на 12,5%, тоді як дизпалива - на 9,4%.

Що ж стосується середніх роздрібних цін на пальне, то бензин марки А-95 зріс у вартості на 12,5%, дизпаливо - на 12,93%, а СВГ на 21,15%.

При цьому, вже 12 березня європейські котирування на бензин та дизпаливо знизилися, однак ціни на АЗС України, навпаки, зростали.

Як правило, від європейських котирувань залежить й ціна на АЗС. Тобто, у разі зниження, ціни на АЗС теж повинні були б падати, але цього не сталося.

Тому, АМКУ вважає, що підвищення цін на паливо та їх утримання на високому рівні учасниками ринку роздрібних цін без об'єктивних на це причин призвело до додаткових витрат зі сторони споживачів.

Вказано, що такі дії можуть стати причиною спотворення конкуренції муж учасниками ринку палива, тобто операторами АЗС.

В четвер, 26 березня на засіданні АМКУ було створено рекомендації учасникам ринку палива не приймати рішень, що порушують законодавство про захист економічної конкуренції та переглянути роздрібні ціни на АЗС, щоб вони відповідали нинішній ситуації на ринку палива.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що в Україні хочуть заборонити ввозити автомобілі на двигунах внутрішнього згорання.

Також ми писали, що всього тиждень, як в Україні почали діяти нові штрафи за порушення ПДР. В патрульній поліції України поділилися першими результатами та назвали кількість порушень.

Нагадуємо, що з 22 березня на українських дорогах побільшало радарів для вимірювання швидкості TruCAM.