Про що розповіли полонені окупанти на прес-конференції

11 березня відбулася прес-конференція військовополонених російських льотчиків. Журналістам вони розповіли, які злочинні накази виконували, і коли вони дізналися, що будуть воювати в Україні. Відео-трансляцію проводило агенство Інтерфакс.

Розгромлена техніка окупантів. Фото: Telegram, скрін
Розгромлена техніка окупантів. Фото: Telegram, скрін

Так, підполковник та заступник командира 47-го авіаційного полку Максим Криштоп розповів, що йому стало відомо про війну в Україні ще у січні цього року. Тобто майже за місяць до початку. Як він розповів, все почалося з нібито навчань в Білорусі, однак потім їм розповідали, як долати українські ППО, літати на низький висоті.

"Бойове розпорядження про нанесення ударів по території України прийшло до частини 23-го лютого з 18:00 до 20:00. Перший бойовий політ я виконав 24-го лютого по населенню населеного північніше населеного пункту Балаклея. Удар виконував фугасно-авіаційними бомбами вагою у 3 тони. Ціль була вражена”, – зазначив чоловік.

Ще були польоти 3 та 6 березня. Вже на третій політ, каже Криштоп, він зрозумів, що завдає удару по мирному населенню. Вже після цього збили ППО, після чого нацгвардійці взяли льотчика у полон. На прес-конференції він вибачився перед українським народом та сказав про те, що, за його думкою, росія вже програла цю війну.

Майор авіаційної ескадрильї Головенський Олексій підтвердив, що його полк був приведений в бойову готовність перед вторгненням рф в Україну. Він виконав сім бойових вильотів з метою розвідки. Також він розповів, що була підтримка авіації з окупованого Криму.

"Керівництво надавало інформацію, що Україна слабка в авіаційній обороні, тому нам казали вторгатися та нічого не боятися. У результаті 5-го березня, коли я отримав злочинних наказ, мене направили на Миколаївщину. Після цього я був збитий двома ракетами, катапультувався та потрапив у полон", – розповів він.

Також чоловік додав, що їх відправляли як "гарматне м'ясо". Крім того, він зазначив, що немає жодних причин воювати з українським народом.

Варто зазначити, що українці можуть підтримати військовослужбовців. Так, для цього можна відправити пожертву до фонду"Повернись живим". Зробити це можна перейшовши за цим посиланням.

Також громадяни можуть передати українській армії гроші з "єПідтримки". За інформацією Міністерства цифрової трансформації, передано вже понад 200 мільйонів гривень за цією програмою. України допомагають своїм захисникам!

Увага! Російські пропагандисти в соціальних мережах поширюють багато фейків! Не довіряйте будь-якому повідомленню – перевіряйте дані як мінімум в різних джерелах! Отримуйте інформацію по можливості тільки від офіційних державних служб України.

Важливо! Не йдіть в коментарях до російських пропагандистів на кшталт Миколи Баскова і Тіни Канделакі, щоб залишати коментарі! Своїми коментарями ви підвищуєте охоплення їх публікацій, тим самим допомагаючи ворогові: просто залишайте скаргу про "мову ненависті". У месенджерах і різних чатах не передавайте оперативну інформацію.