У ПФУ розповіли, хто може вийти на пенсію раніше

Чимало українців мають право виходити на заслужений відпочинок раніше пенсійного віку. Представники ПФУ на офіційній сторінці в соціальній мережі розповіли, які правила передбачені законом.

Деньги. Фото: YouTube, скрин
Деньги. Фото: YouTube, скрин

Так, у спеціалістів поцікавилися, чи має право на дострокову пенсію чоловік 55 років зі страховим стажем 35 років на залізниці з руховим складом. Представники ПФУ відповіли, що виплата за вислугу років призначається окремим категоріям робітників за Списком професій і посад робітників локомотивних бригад і окремих категорій працівників, які пов'язані з організацією перевезень та забезпеченням безпеки руху на залізничному транспорті (зокрема й метрополітені).

Чоловік 55 років з таким страховим стажем й такою спеціальністю може вийти на пенсію раніше. Умова передбачена законом така: мінімум 26 років 6 місяців страхового стажу на роботі з організації перевезень і забезпеченні безпеки руху на залізничному транспорті. Важливо також пам'ятати, що щоб вийти достроково на заслужений відпочинок треба звільнитися з посади.

В Україні пенсія за віком може призначатися достроково у випадках:

  • Якщо працівника звільнили у зв'язку з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством підприємства і йому залишилося не більше півтора року до досягнення пенсійного віку (настає в 60 років);
  • Якщо громадянин зареєстрований у Державній службі зайнятості, але там вакансій для нього немає;
  • Якщо є повний страховий стаж (для чоловіків мінімум 35 років, а для жінок – мінімум 30 років).

Варто підкреслити, що українці мають можливість дізнатися всю інформацію на офіційному порталі Пенсійного фонду. Там через особистий електронний кабінет є функція перевірки свого страхового стажу, а також розрахунку майбутніх виплат.

Увага! Якщо ви помітили переміщення ворожої техніки або бензовозів, негайно повідомляйте про це за допомогою телеграм-бота: @stop_russian_war_bot. Так само про переміщення ворога можна повідомляти в додатку "Дія".

В жодному разі не поширюйте інформацію про пересування українських військ, техніки, загонів теробороні, не повідомляйте, куди ворог потрапив ракетами в режимі реального часу. Нагадуємо, за це введена кримінальна відповідальність.

Отримуйте інформацію по можливості тільки від офіційних державних служб України.

Нагадаємо, раніше портал Стіна писав про те, що популярний український мобільний оператор запропонував корисну послугу з "Дія", як скористатися.

Також повідомлялося, що президент України Володимир Зеленський звернувся до народу та депутатів з трибуни Верховної Ради, відео з промовою гаранта.

Крім того, українцям пояснили, що на практиці означає ленд-ліз, і які тут переваги.