Що можна їсти та як поводитися у Великий піст-2021

Минулого тижня українці відмічали Масляну, яка завершується Прощеною неділею. У цей день напередодні початку Великого посту потрібно вибачитися перед родичами та знайомими, щоб з чистою душею розпочати піст. Він буде тривати до великого церковного свята - Великодня. Що заборонено їсти під час посту, детально у матеріалі "Стіна".

Великий піст-2021. Фото: скріншот YouTube-відео
Великий піст-2021. Фото: скріншот YouTube-відео

Оскільки щороку Великдень припадає на різні дати, тому й Великий піст починається та закінчується в різний період. Через те, що в цьому році Великдень будемо святкувати 2 травня, то Великий піст у 2021 році буде тривати з 15 березня й до 1 травня. Заведено вважати, що Великий піст триває 40 днів. Однак, насправді - 49 днів. Цифру в 40 днів вважають символічною і пов'язують з подією, описаною у Євангеліє. Ісус Христос 40 днів перебував у пустелі, де утримувався від спокус.

Великий піст - це не дієта, а очищення душі й тіла та підготовка вірян до найголовнішого свята - Великодня.

Тому в найближчі 40 днів потрібно не тільки поститися, а й молитися, щиро розкаюватися у своїх гріхах, присвячувати час на роздуми про життя, добро й зло.

Заборонено під час Великого посту 2021 сваритися, розважатися та з'ясовувати стосунки.

Під час Великого посту потрібно відмовитися:

  • Від м'ясних страв, не можна вживати м'ясо та продукти з нього,
  • Яйця,
  • Молоко та молочні продукти.

Крім цього, в їжу лише в певні дні можна вживати рибу, рослинну олію та варені страви, а в інший час їсти тільки продукти у сирому вигляді.

Дозволяється їсти:

  • Овочі та фрукти;
  • Каші, але не на молоці;
  • Гриби;
  • Горіхи;
  • Рибу в деякі дні.
  • В певні дні з алкоголю можна випити вино - кагор.

У Церковному Уставі вказано, що перший та останній тижні Великого посту - найсуворіші.

Великий піст-2021: харчування. Фото: church.ua

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що стало відомо, скільки буде вихідних у травні на Великдень.

Також ми писали, що 15 березня вшановують пам'ять мученика Федота Кіринейського. Що треба у цей день зробити та які ще свята припадають.

Нагадуємо, що синоптики розповіли, якою буде погода цим літом та восени. Українцям потрібно бути готовими до погодних аномалій, літо теж виявиться непростим.