В Україні хочуть змінити взаємовідносини між роботодавцем та працівником

Незабаром до Верховної Ради буде поданий законопроєкт, котрий внесе важливі зміни в взаємовідносини між роботодавцем та його працівниками. Він на сайті Верховної Ради зареєстрований як №5161. Заступник міністра розвитку економіки Ігор Дядюра повідомив про нові правила роботи для найманих працівників.

Офісний працівник. Фото: скріншот YouTube-відео
Офісний працівник. Фото: скріншот YouTube-відео

Дядюра заявив, що Уряд пропонує спростити трудові відносини муж роботодавцем та найманим працівником. Наприклад, деякі документи на кшталт графік відпусток чи правила робочого розпорядку будуть залишені на розсуд роботодавця. Іншими словами, вони стануть необов'язковими.

Заступник міністра вважає, що такі папери на даний час є нікому не потрібними "папірцями" та просто робляться для формальності, бо їх вимагають під час перевірок.

Дядюра додав, що на тих підприємствах, де це дійсно потрібно, керівництво зможе їх залишити. Але чиновник дивується, для чого, наприклад, ФОПу з 3 працівниками робити графік відпусток.

Він зауважив, що має 41 рік трудового стажу і завжди, як була необхідність у відпустці, він йшов до керівництва та розв'язував це питання.

При цьому, така ініціатива не дуже до вподоби профсоюзам, оскільки з ними узгоджують подібні питання. Однак, відмітив Дядяюра, головна задача подібних організацій - захищати права працівників, а не "щось там погоджувати".

Якщо в парламенті даний законопроєкт знайде підтримку та набуде чинності, тоді між роботодавцем та найманим працівником буде достатньо підписання лише одного договору.

Крім того, для ФОПів Мінекономіки збирається створити типовий трудовий договір, в який будуть додані всі необхідні пункти.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що експерти розповіли, куди частіше за все їдуть на заробітки українці та які країни ЄС чекають на працівників з нашої країни попри пандемію.

Також ми писали, що у Пенсійному фонді дали поради українцям, як не загубити свій трудовий стаж, та як його можна підтвердити.

Нагадуємо, що з'явилися ціни на відпочинок цього літа 2021 в Одесі та Херсоні. Деякі українці вважають, що за ті гроші, що коштує відпочинок в Україні, можна гарно відпочити за кордоном. Чи так це насправді, дізнайтеся зі статті.