В Мінфіні розповіли про перевірки субсидіантів

У зв'язку з пандемією коронавірусної інфекції, чимало українців стали звертатися за допомогою до держави, щоб отримати субсидії на оплату комунальних послуг. Але щоб отримати допомогу, треба пройти перевірку. Міністерство фінансів України розповіло про результати перевірки субсидіантів за минулий рік.

Оплата комунальних послуг. Фото: скріншот YouTube-відео
Оплата комунальних послуг. Фото: скріншот YouTube-відео

Усіх субсидіантів перевіряють у три етапи. Коли людина звертається вперше по допомогу, вона вказує в декларації свої доходи, а також усіх членів родини, що прописані за даною адресою.

Також перевірки проводяться й по субсидіантам, що вже давно отримують допомогу. Навіть якщо субсидію з якихось причин скасували, все одно отримувачів будуть перевіряти протягом ще 3 років.

Такий ретельний відбір проводиться для того, щоб уникнути зловживань та щоб допомогу змогло отримати більше людей, що дійсно потребують допомоги у скрутний час.

Міністерство соціальної політики не займається перевіркою, її проводить Міністерство фінансів. Після верифікації, вони надсилають список в органи соціального захисту з адресами, що викликали у них підозру.

Так, пресслужба Міністерства фінансів України повідомила, що за 2020 рік було проведено перевірку соціальних виплат на суму в 455 млрд гривень.

Після цього, Мінфін надав 2,5 млн рекомендацій провести додаткові перевірки пільговиків. Сума становить 1,6 млрд гривень. Тобто, ці кошти могли отримати українці незаконно, вказавши недостовірну інформацію.

Вказано, що серед найбільш поширених порушень - отримання допомоги після смерті реципієнта.

Також ще при оформленні субсидії українців попереджають про необхідність повідомляти про здійснення покупок на суму понад 50 тисяч гривень. Це можуть бути будівельні матеріали, оплати послуг чи товари довгострокового вжитку.

Вказано, що ймовірно, такі порушення допустили 17,5 тисяч реципієнтів. Ще близько 10 тисяч осіб могли отримувати субсидію одночасно по двох адресах.

Якщо буде доказано неправомірно отриману допомогу, то субсидію не тільки заберуть, а ще й змусять віддати гроші назад державі.

Раніше портал "Стіна" повідомляв, що у "Нафтогазі" нагадали, чи можна втратити субсидію через зміну постачальника газу.

Також ми писали, що в Міністерстві енергетики розповіли, що станеться з тарифом на газ з 1 квітня.

Нагадуємо, що через борги за комуналку українці можуть залишитися без даху над головою.